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TOWH OF KOSSBAKK

BYLAW HO. 232/98

A BYLAW OF THE TOWN OF MOSSBANK, IN THE PROVINCE OF SASKATCHEWAN, TO PROVIDE
FOR THE CONTROL AND REGULATION OF THE CEMETERY OF THE TOWN OF MOSSBANK.

The Council of the Town of Mosshank in the Province of Saskatchewan enacts
as follows:

1. This Bylav may be cited as the Cemetery Bylaw.
2. INTERPRETATION: In this Bylaw
1) "Cemetery” shall mean all that portion known as the

Lutheran Cemetery and the Mossbank Cemetery, situated
on part of the SW 31-11-29 ¥2nd.

12) "Committee® means there shall be annually appointed by
resolution of the Council from amongst their members,
three (3) Councillors, and the Council may if deemed
necessary appoint any other citizens to said committiee
which shall be called the "Cemetery Committee”, who
shall manage the affairs of the Cemetery.

{3} "Council”® means the Council of the Town of Mossbank.

{4) "Caretaker” means an employee of the Town hired or
appointed teo take care of the Cemetery.

{3} "Lot or Plot® shall mean the sub-division of land known
by numbers on a plan of the cemetery, and includes an
ares of land eight {8) feet, by twelve (12) feet used
for two graves.

i6) "Single Grave Plot” will be four (4) feet, by twelve
{12) feet of land know as the H1/2 or S1/2 of said
plot.

{(7) "Cremation Plot® shall mean the sub-division of land

known by numbers on a plan of the cemetery, and
includes an area of land three (3) feet by three (3)

feet,

8) "Monument” means any structure in the Cemetery erected
or constructed en any grave, lot or plot for wemoriam
purpuses.

3. RIGHTS AND DUTIES OF LOT OWNERS:

{1) No grave coverings, cement bordering, fences, railings,
curbs, coping and trellises, or any such ornament that
interferes with the general maintenance of the Cemetery
shall be alloved in the Cemetery,

(2) No trees, shrubs or plants shall be planted in the
Cemetery except wiih the permission of the Commitiee.

{3} The Caretaker may remove or prevent the placing of any
stand, heolder, vase or other receptacle for flowers or
plants, which he deems to be unsuitable for such
purposes or umsightly in sppearance.

{4) Any flowver arrangements will not be permitted to be
placed on graves during the period Hay ist to Septewmber
30th in any year. Any arrangements left on graves
after May lst in any year will be removed by the
Caretaker and kept for thirty days for the owners to
claim them providing they are marked by the owners so
they can be identified.
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The Caretaker shall remove from any plot weeds and
grass, funeral design or floral piece which has become
wilted or any other article or thing which is in his
opinion unsightly.

No unauthorized person shall de work of any kind in the
Cemetery excepting it be the placing of removable
potted plants on graves.

All perscns employed in the erection of monuments or in
doing any work in the lots and graves in the cemetery
shall be subject tc the directicn and contrel of the
Caretaker or Committee, and all such persons must
obtain a permit in the amount of $2.00 before such vork
is commenced. Any person or persons refusing to obey
any orders or directions of the Caretaker or Committee,
the Caretaker shall have the power to remove such
person or persgons Irom the Cemetery grounds.

4, HONUMENTS:

{1)

(2)

{3)

{4)

{3

6)

(7)

The owner of any lot shall have the right to erect
suitable stones or wonuments thereon provided however
that such stones or monuments should be placed on
foundations sufficient to carry same.

All wonuments shall be wmade of cut stone, granite,
marble or other material approved by the Cemetery
Committee. No concrete monuments will be permitted.
No board designating a grave shall be erected in the
cemetery and no slab, that im: any stone other than
a monument or flat head stone on a foundation, shall
be allowed unless placed in a horizontal position.

Each wmemorial shall be set upon a concrete foundation,

the upper surface of which shall be constructed to

surface or ground level, and the foundation shall be

twelve (12) inches longer and twelve (12) inches wider

than the memorial or base te be erected thereen, so that

the foundation shall project six {(6) inches around the
memorial or base at ground level as approved by the committee.

A four (4) inch te six {6) inch base will be allowed
betveen the memorial and the foundation.

A flat memorial may be installed without a foundatien
providing it is set in so that the top is level with
the ground.

Size of the concrete foundation shall be as follows:

Single Grave Plot - The foundation shall not exceed
twenty-four {(24) inches wide and thirty-six (36) inches
long.

Two Grave Lot ~ The foundation shall not exceed
twventy-four (24) inches vide and forty-twa (42)
inches long.

Three Grave Lot - The foundation shall not exceed
twventy-four (24) inches wide and forty-eight (48)
inches long.

Cremation Pleot - The foundation shall not exceed
eighteen {18) inches wide and thirty-twe (32)
inches long.

Hemorials, bases and foundations must be placed in

alignment and the erection of same wust be approved by
the caretaker or committee,
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Hemorial or Monument Specifications:

Single Grave Plot - The die or top part shall not be
larger than tyelve {12) inches wide, twenty-four (24)
inches long, and eight (8) inches high.

Two Brave Lot - The die or top part shall not be
larger than twelve {12) inches wide, thirty (30)
inches long, and eight {8) inches high.

Three Grave Lot - If there is to be more than one
headstone used then each headstone shall be placed in
accordance with the regulations set out for =a single
grave plot. If there is to be one headstone used it

is to be placed in the centre of the plot in accordance
with said regulations contained herein. ¥hen one
headstone is to be used the die or top part shall not
be larger than twelve (12) inches wide, thirty-six (36}
inches long, and eight (8) inches high.

Cremation Plot - The die or top part shall not he
larger than twelve {12) inches wide, twenty-four (24)
inches long, and eight (8) inches high.

The caretaker shall from time to time report to the
owners or commitiee the condition of any monument out
of repair, and it shall be the duty of any owner of
such monument to repair same withoul delay to the
satisinction of the caretaker or committee.

VERICLES IN THE CEMETERY:

(1)

(2)

{3)

GERERAL

{1}

(2}

{3}

(4)

(3)

Vehicles shall not travel at a greater rate of speed
than 10 m.p.h. in the cemetery.

Vehicles vhen in the cemetery shall be kept to the
roadvays provided for same,

Ho person shall ride a bicycle over the lots nor lean
against any monuments. .

CONDITIONS:

Pedestrians shall use the roads and footpaths ﬁﬂcdwmmn.
No persons shall stand or walk on any grave in the
cemetery,

No dogs shall be allowed in the cemetery.

No persons shall destroy, mutilate, deface, injure or
remove a tomb, monument, gravestone or other structure
placed in the cemetery, or any fence, railing, or other
vork for the protection or ornamentation of the
cemetery or of eny tomb, monument, gravestone or other
structure aforesaid, or destroy, cut, break, or injure
any tree, shrub, or plant in the cemetery excepi as
herein provided for.

It shall not be lawful for any person, body corporate,
or partnership to inter any body in any land situated
within the limits of the said Town other than that now
used and appropriated for the purpose of a cemetery.

No person shall dig or open any grave or cause any
grave to be opened in any part within the Town of
Hossbank other than that now used and appropriated for
the purpose of a cemetery, or shall inter or deposit,
or cause to inter or deposit, in any such grave or in
any vault or tomb within the Town other than as
aforesaid, and dead body or human remaians,
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{12)

{13)
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No perscn shall bury a body in the cemetery until such
person shall have complied with the provisions of the
Public Health Act, and the Vital Statistics Act, of the
Province of Saskatchewan, and any regulations issued
thereunder and shall alsec have complied with the
provigions of this bylaw.

In each case of burial, a statement giving the name,
cause of deaih, age of the person, and other pertinate
information must be filed with the Town Administrator.

All notices required to be given to lot owners or other
parties by this bylaw may be delivered either in
writing or verbally by the committee, or in writing,
postage prepaid, to the last known address of such loi
owner or other parties and the proof of such notices
having been mailed, properly addressed, and postage
prepaid or delivered by the committee shall be

considered sufficient proof that such notices have been
given.

Lot owners wishing to open a grave for interment must
make their arrangements for the digging of a grave and
vill be held responsible for leaving the surrounding
area in a state of good repair, and for the removal of
excess dirt,

The town or any ofificial thereocf shall not be
responsible for any mistakes resulting from lack of
precise or proper instructions regarding the grave
gpace on a lot vhere an interment is to be or has heen
made.

No grave for the burial of an adult shall be less than
six {6) feet in depth from the surface of the ground.

Cremation Ashes shall be three {3) feet in depth from
the suriace of the surface of the ground,

No interment of the body of an adult person shall be
permitted in the same grave' where a body has been
interred unless the first body has been buried at a
depth of at least eight (8) feet from the surface of
the ground.

Where more than one body is interred in the same grave
the last interment shall be at a depth of at least

four (4) feet from the surface of the ground to the top
surface of the coeffin enclosing the second body except
in the case of two infants under two yearse of age, or

-an adult and an infent under two years of age.

Where cremation ashes are interred in the same grave
as a body is interred, the urn shall be at a depth of
three {3) feet frowm the surface of the ground.

The Administrator of the Town of Mossbank shall be the
agent of the Town of Hossbank to sell and dispose of
cemetery lots and payment thereof shall be made to said
Administyrator,

The purchase price of any lot or plot shall be such sum
a8 recorded in Schedule "A" of this Bylaw.

No person or perscns shall be allowed to light or
ignite a fire at any time within the enclosure of the
cemetery unless authorized by the caretaker.

CONSECRATED GROUND:

Certain eectione of the cemetery have been consecrated
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by certain religious denominations, and in the event of
further portions being consecrated, such act of
consecration shall not be held to invest the said
religious body with any exclusive rights and powers of
jurisdiction, either spiritual or temporal, within the
cemetery limits and such religious body shall be
subject to the rules and regulations governing the Town
Cemetery.

8. BURIAL OF INDIGENT POOR:

The burial of indigent poor shall be in such portions
of the cemetery as may from time to time be designated

by the Town Council.

By order of the Mayor of the Town of Mossbank there
shall be furnished single graves, without charge, for
the dead of indigent poor of any denomination.

=R PENALTIES:
Anyone violating the vﬁocwmwnsw of thig bylaw shall be liable

to the penalties under Section 92 (5) (b) of the Urban
Municipality Act.

10, This Bylaw shall come into force and take effect on the date
of final passing thereof.

11. Bylav No. 217/95 is hereby repealed.

Nw\wgacws>mmyao&mgxs.%

MAYOR N Y

{ SEAL)

APMINISTRATOR

Certified a true copy
dated the l4th day of
1998,
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SCHEDULE "A" TO BYLAW EO. 217/95

PRICE @F PLOTS:

Two Grave Plots - 8 feet by 12 feet $200, 00
Single Grave Plot - 4 feet by 12 feet $£100. 00
Cremation Plot - 3 feet hy 3 feet $50. 00
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